Najgorzej oceniane potrawy na świecie. Są na liście dwie z Polski

Dodano:
Pusty talerz Źródło: Unsplash / Thought Catalog
Pyzy z krwią, smażone pająki, gotowana głowa owcy – wśród takich potraw są także dwie źle ocenione potrawy z Polski.

Na podstawie opinii internautów portal Taste Atlas przygotował zestawienie 100 najgorzej ocenianych potraw na świecie. Nie pominął też dwóch potraw z Polski.

Pierwsze miejsce w rankingu zajęła potrawa z Islandii o nazwie svið. Mieszkańcy wyspy nie mogli sobie pozwolić na marnowanie jedzenia, więc nie wyrzucali także głowy owcy. Podawali ją "rozciętą na pół, z jednym okiem spoglądającym z talerza" – portal tvn24.pl cytuje serwis turystyczno-podróżniczy Atlas Obscura.

Nic nie może się w kuchni zmarnować

„Głowa oferuje unikalną mieszankę faktur i smaków. Policzek jest najbardziej mięsistym kawałkiem, o smaku i fakturze baraniny. Język to ładny kawałek mięśni, a gałka oczna zapewnia soczysty trzask, gdy jest ściskana między zębami”. Ugotowaną głowę podaje się z z dodatkiem puree z rzepy, galaretki rabarbarowej i puree ziemniaczanego. Najlepiej smakuje w środku zimy.

Drugie miejsce zajmuje Blodpalt, czyli ciemnobrązowe pyzy lub pierogi przygotowywane z mąki żytniej lub jęczmiennej i krwi zwierzęcej. to specjalność kuchni. to specjalność krajów skandynawskich: Szewcji i Laponii (północna część Finlandii). Tradycyjnie przygotowuje się je z krwi renifera, ale może być także krew krowy, owcy lub świni. Zazwyczaj jada się je z dodatkiem masła i dżemu z borówki.

Polskie potrawy też znalazły się w rankingu

Trzecie miejsce na podium zajęło kolejne tradycyjne islandzkie danie o nazwie thorramatur, czyli fermentowane mięso rekina, wędzona jagnięcina, smażona głowa jagnięca i kaszanka.

Na 27. miejscu znalazł się śląski żymlok. Na stronie Narodowego Centrum Kultury potrawa jest opisana jako "kiełbasko-kaszanka z dodatkiem sporej ilości czerstwej bułki, pokrojonej w kostkę". Jej bazą jest masa z resztek głowizny, skórek wieprzowych, skrawków mięsa i kawałków podrobów, z dodatkiem tłuszczu oraz świńskiej krwi.

44. miejsce zajmuje czernina. To zupa na bazie rosołu oraz krwi kaczki, królika lub gęsi nazywana też czarną polewką. Jest podawana z gruszką, śliwką i łazankami lub lanymi kluskami.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...